programma

DOEN

 

ONTMOETEN

 

ZIEN & LUISTEREN

 

TEKENAARS

PAVILJOEN

Een multifunctioneel gebied waar van alles gebeurt over, met en door tekenaars.

Interviews met prijswinnaars en andere kopstukken, meet-and-greets met internationale gasten, tekendemonstraties, stripbattles, prijsvragen, quizzen en noem-maar-op! Tijdens het hele weekend.

Cosplay Maakie

NATEKENEN COSPLAYERS

Een cosplayer op de foto zetten is leuk, maar op De Stripdagen is het nog leuker om een cosplayer eens helemaal uit te tekenen! Ook dat kan in het tekenaarspaviljoen. Zowel tekenaars als cosplayers die daarvoor model willen staan, kunnen zich hier opgeven

LEZINGEN EN WORKSHOPS

In de DCC-Collegeruimte (in de Stripdagenhal) vinden diverse lezingen en workshops plaats.

Cosplay introductielezing 

Cos” staat voor costume (kostuum) en “play” voor acteren. Cosplay is de hobby waarbij je er probeert uit zien (en het eventueel naspelen) van een (fictief) karakter. Het is vooral populair onder fans van science-fiction en manga/anime, waardoor je het veel tegenkomt op specifieke beurzen over deze onderwerpen.

Cosplay Maakie geeft een introductielezing over deze hobby, waarbij ze uitlegt waarom mensen cosplayen, wat de hobby zo populair maakt en hoe jij zelf je eerste cosplay goed kan voorbereiden. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan deze ervaren cosplayer.

Cosplay-lezing: maken, kopen of aanpassen 

Voor zowel beginnende als gevorderde cosplayers kan het een moeilijke keuze zijn welke onderdelen te kopen, aanpassen of compleet zelf te maken als je aan een kostuum werkt. Maakie vertelt je alle voor- en nadelen en helpt je keuzes te maken in deze lezing.

Workshop strips maken voor kinderen

Workshop strips maken voor volwassenen

Een strip maken, hoe doe je dat precies? Tommy A heeft vaker met dit bijltje gehakt.

Voor deelname aan workshops kun je je hier opgeven.

 

TIME MACHINE

We hebben allemaal herinneringen aan bijzondere gebeurtenissen waarvan helaas geen foto's zijn genomen. Wat we nodig hebben is een tijdmachine, om die herinneringen weer tastbaar te maken. Die is er nu! En hij staat op De Stripdagen, bemand door Roozeboos! Laat de Time Machine ook jouw kostbare herinnering vereeuwigen.

 

WILLY VANDERSTRIP

De man die meer vragen over strips kan stellen dan wie ook, zal ook tijdens deze Stripdagen weer volwassenen én kinderen aan de tand voelen! Geef je op en win mooie stripprijzen! Als je mee wilt doen kan je je hier opgeven.

GRENZELOOS GETALENTEERD

Er is een tendens bij uitgeverijen om nieuwe strips te laten maken van klassieke internationale bestsellers. Daar worden uiteraard hoge eisen aan gesteld. En de zoektocht naar talent voert uitgevers verbazend vaak naar Nederland! Zo kunnen we sinds kort (of binnenkort) genieten van beroemde stripfiguren als Suske en Wiske, Robbedoes, Guust Flater en Blake en Mortimer, gemaakt door Hollandse meesters als Gerben Valkema, Hanco Kolk en Peter van Dongen.

Daarnaast worden er flink wat Nederlandse strips in vele talen vertaald en vele landen verkocht (we noemen slechts Erik Kriek en Eric Heuvel).

Dat is op zich niet nieuw, want ook in het verleden zijn er wereldsterren geweest onder de Nederlandse stripmakers.

Deze, speciaal voor De Stripdagen gemaakte, expositie doet het allemaal uit de doeken.

 

DE GENERAAL

De legendarische strip van Peter de Smet krijgt eindelijk de heruitgave die hij verdient: Personalia start een Integraal-heruitgave. Het eerste deel verschijnt uiteraard op De Stripdagen. Om dat meer luister bij te zetten, is de tank waarmee zo vele malen de macht gegrepen is, te zien en misschien wel te besturen. Ook staat er een overzichtstentoonstelling van De Generaal in de Stripdagenhal.

 

STRIPBATTLES

Altijd een hoogtepunt op De Stripdagen: de inmiddels legendarische Stripbattle!

Twee teams van toptekenaars strijden tegen elkaar in een niets ontziende improvisatie-tekenoorlog. Wie is het snelst, het mooist, het grappigst, het origineelst? De opdrachten komen uit het publiek, en het publiek bepaalt ook de winnaars! De partijen strijden om de Gouden Tekentang, de meest afzichtelijke wisseltrofee ter wereld. De team captains zijn nog geheim, maar het geheel staat onder (bege)leiding van Ger Apeldoorn. Die zal de deelnemers het onderste uit de kan doen halen! Beide Stripdagen, 14:00 uur op het Grote Podium.

 

PANEL DISCUSSIES

Op de Talks stage vinden op beide dagen interessante paneldiscussies plaats over de meeste uiteenlopende strip-onderwerpen. Met een paar héél bijzondere sprekers!

COMICS VEILING

Een grote veiling (80 kavels) met een comics-thema: nieuwere en oudere comics, curiosa, merchandising, zeldzaamheden: voor elke beurs zitten er leuke dingen bij. Kom en bied mee, zondag, Stripdagen main stage.

Meer informatie HIER

PRIJS UITREIKING

Elk jaar kent het bestuur van Het Stripschap, op voordracht van de Commissie voor de Stripschapprijzen een aantal prijzen toe. Deze worden uitgereikt op De Stripdagen.

JAN TERLOUW JR & THE NIGHTCLUB

Een maniakaal verhaal, verteld door middel van een album, een strip en een liveshow! Een feest voor oog en oor!

Zaterdag eind van de middag, Stripdagen main stage

 

HET STRIPJAAR 2018

Elk jaar worden hier de nieuwste ontwikkelingen op stripgebied blootgelegd. Een aaneenschakeling van primeurs en nieuwtjes, in de vorm van een reeks presentaties in beeld en geluid. Tipjes van de sluier van toekomstige evenementen, nieuwe uitgeverijen, nieuwe plannen van oude uitgeverijen, tijdschriftontwikkelingen. Coming attractions, u hoort het hier het eerst!

 

COSPLAY MUSIC CONTEST

Doe op De Stripdagen mee met de Cosplay Music Contest!

Ga jij naar Heroes-Dutch Comic Con/De Stripdagen als cosplayer? Altijd al meer uit je cosplay willen halen tijdens een contest of catwalk? Ben jij die Maui cosplayer die "You're welcome" live kan zingen. Kun jij de maintheme van jouw karakter bespelen op een instrument, heb je een verrassende playback act of heb je een leuke cosplay groep die een originele (dans)act wil doen? Misschien wil je een nummer zingen dat bij je karakter past? "These boots are made for walking" door Catwoman?

Kortom, wil jij je extra talent laten zien als cosplayer? Schrijf je dan nu in.*

De regels zijn simpel:**

- Je lied/dans/act mag ongeveer 3 minuten duren

- Je mag props gebruiken op het podium die volgens de cosplay regels toegestaan zijn

- Je mag een instrument bespelen, live zingen, dansen of playbacken

- Uitsluitend bestaande personages (dus geen eigen designs)

- De act zal door een jury 50/50 beoordeeld worden (act/kostuum)

- Er is een eerste prijs, maar ook een tweede en een derde

Om je in te schrijven mail je naar: rutgergret@live.nl onder vermelding van "Cosplay Music Contest":

- Vermeld je naam, je cosplaynaam, je karakter

- Laat weten met hoeveel je bent (groep max. 5 personen)

- Omschrijf je act, nummer etc. en de lengte

- Stuur je eventuele muziek mee in de bijlage

Alvast veel succes met de voorbereidingen!

*Inschrijven kan tot 26 maart 2018

** Verder gelden dezelfde cosplayregels als bij DCC

ANDREA EN DE JAN KRUIS COLLECTIE

Andrea Kruis (jawel, stripmaker en dochter van) komt naar De Stripdagen! Met als  motto: "Ik teken jou voor een tientje!"

"Ik kom naar De Stripdagen om aandacht te vragen voor de Stichting Jan Kruis Collectie, om al die mooie, door mijn vader zo zorgvuldig getekende werken te kunnen herstellen en te conserveren, zodat deze nog vele levens meegaan en gezien kunnen worden! Daarom ga ik twee dagen lang snelle portretjes maken van iedereen die minimaal € 10,- doneert.

En ik vind het natuurlijk heel leuk om collega's en stripliefhebbers te ontmoeten.” Gegroet! De eeuwige Catootje (-:

programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie