TEKENAARS

PAVILJOEN

Een multifunctioneel gebied waar van alles gebeurt over, met en door tekenaars.

Interviews met prijswinnaars en andere kopstukken, meet-and-greets met internationale gasten, tekendemonstraties, stripbattles, prijsvragen, quizzen en noem-maar-op! Tijdens het hele weekend.

Cosplay Maakie

NATEKENEN COSPLAYERS

Een cosplayer op de foto zetten is leuk, maar op De Stripdagen is het nog leuker om een cosplayer eens helemaal uit te tekenen! Ook dat kan in het tekenaarspaviljoen. Zowel tekenaars als cosplayers die daarvoor model willen staan, kunnen zich hier opgeven

LEZINGEN EN WORKSHOPS

In de DCC-Collegeruimte (in de Stripdagenhal) vinden diverse lezingen en workshops plaats.

Cosplay introductielezing 

Cos” staat voor costume (kostuum) en “play” voor acteren. Cosplay is de hobby waarbij je er probeert uit zien (en het eventueel naspelen) van een (fictief) karakter. Het is vooral populair onder fans van science-fiction en manga/anime, waardoor je het veel tegenkomt op specifieke beurzen over deze onderwerpen.

Cosplay Maakie geeft een introductielezing over deze hobby, waarbij ze uitlegt waarom mensen cosplayen, wat de hobby zo populair maakt en hoe jij zelf je eerste cosplay goed kan voorbereiden. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan deze ervaren cosplayer.

Cosplay-lezing: maken, kopen of aanpassen 

Voor zowel beginnende als gevorderde cosplayers kan het een moeilijke keuze zijn welke onderdelen te kopen, aanpassen of compleet zelf te maken als je aan een kostuum werkt. Maakie vertelt je alle voor- en nadelen en helpt je keuzes te maken in deze lezing.

Workshop strips maken voor kinderen

Workshop strips maken voor volwassenen

Een strip maken, hoe doe je dat precies? Tommy A heeft vaker met dit bijltje gehakt.

Voor deelname aan workshops kun je je hier opgeven.

 

TIME MACHINE

We hebben allemaal herinneringen aan bijzondere gebeurtenissen waarvan helaas geen foto's zijn genomen. Wat we nodig hebben is een tijdmachine, om die herinneringen weer tastbaar te maken. Die is er nu! En hij staat op De Stripdagen, bemand door Roozeboos! Laat de Time Machine ook jouw kostbare herinnering vereeuwigen.

 

KINDER

PLEIN

Geronimo Stilton kinderfeest tijdens de Stripdagen!

 

Gi-ga-geitenkaas, we hebben een primeur! Ook dit jaar is Geronimo Stilton weer van de partij op de oergezellige Stripdagen! Cool, toch? Natuurlijk neemt hij al zijn Stripboeken ook mee en wat nog leuker is: Geronimo’s allernieuwste stripboek Het mysterie van het piratenschip, dat nog niet is verschenen, kun jij als Stripdagen-bezoeker exclusief bestellen bij de stand van De Wakkere Muis op het Kinderplein! Dan krijg jij dit stripboek, zodra het bij de drukker vandaan komt, gesigneerd en wel thuisgestuurd!

> beeld FB Stilton

 

Wat is er te doen voor kinderen ?

Selfie met de Stiltons

Heb jij al een selfie met Geronimo Stilton? Nee? Dan is nu het moment! Kom langs en ga met hem op de foto. Daarnaast mag je hem gerust om een poottekening vragen!

 

Workshop knutselen

Hou je van knutselen? Schuif dan aan bij onze knutseltafel! We gaan een mooie 3D-kaart maken van … Geronimo Stilton! Gi-ga-gaaf om op te sturen naar je BFF. Maak je liever een eigen tekening? Dat kan ook! Onze knutselmuizen kunnen er dan zelfs een button van maken. Prik hem op je schooltas of je jas; zo kan iedereen zien hoe goed JIJ kan tekenen!

 

Voorlezen

Heb jij ook zo moeten lachen toen je het laatste boek van Geronimo Stilton las? Samen lezen is nog leuker! Kom er gezellig bij zitten en geniet van jouw favoriete verhaal!

 

Kom ook want Geronimo Stilton wacht op jou in Hal 10!

 

onderschrift: om te downloaden klik HIER

LEZING BOMMELSAGA

Rob Barnhoorn (1963) heeft na afronding van zijn studie in Wageningen ruim twintig jaar gewerkt als vertaler op het gebied van landbouw, ontwikkelingssamenwerking en milieu, waarbij hij met name uit en in het Spaans, Portugees, Engels en Nederlands vertaalde. Zijn belangstelling voor de taal van Toonder leidde tot een vertaling van het verhaal De bovenbazen in het Spaans, in 2015 verschenen bij Uitgeverij Personalia als Los Altos Mandos. Van zijn hand verschenen in 2017 ook Maanlicht op het Laar en Toonder vertaald. Rob Barnhoorn is zondag aanwezig op de stand van de StripGlossy en signeert daar zijn werk. Op zondag 1 april om 11.00 uur geeft hij een lezing over de taal en wereld van de Bommelsaga en geeft hij antwoord op de vraag: ‘Zijn de verhalen van Heer Bommel wel of niet goed te vertalen?’ Locatie: Stripdagenhal Talks stage.

 

 

WILLY VANDERSTRIP

De man die meer vragen over strips kan stellen dan wie ook, zal ook tijdens deze Stripdagen weer volwassenen én kinderen aan de tand voelen! Geef je op en win mooie stripprijzen! Als je mee wilt doen kan je je hier opgeven.

GRENZELOOS GETALENTEERD

Er is een tendens bij uitgeverijen om nieuwe strips te laten maken van klassieke internationale bestsellers. Daar worden uiteraard hoge eisen aan gesteld. En de zoektocht naar talent voert uitgevers verbazend vaak naar Nederland! Zo kunnen we sinds kort (of binnenkort) genieten van beroemde stripfiguren als Suske en Wiske, Robbedoes, Guust Flater en Blake en Mortimer, gemaakt door Hollandse meesters als Gerben Valkema, Hanco Kolk en Peter van Dongen.

Daarnaast worden er flink wat Nederlandse strips in vele talen vertaald en vele landen verkocht (we noemen slechts Erik Kriek en Eric Heuvel).

Dat is op zich niet nieuw, want ook in het verleden zijn er wereldsterren geweest onder de Nederlandse stripmakers.

Deze, speciaal voor De Stripdagen gemaakte, expositie doet het allemaal uit de doeken.

 

DE GENERAAL

De legendarische strip van Peter de Smet krijgt eindelijk de heruitgave die hij verdient: Personalia start een Integraal-heruitgave. Het eerste deel verschijnt uiteraard op De Stripdagen. Om dat meer luister bij te zetten, is de tank waarmee zo vele malen de macht gegrepen is, te zien en misschien wel te besturen. Ook staat er een overzichtstentoonstelling van De Generaal in de Stripdagenhal.

 

STRIP BATTLES

Altijd een hoogtepunt op De Stripdagen: de inmiddels legendarische Stripbattle!

Twee teams van toptekenaars strijden tegen elkaar in een niets ontziende improvisatie-tekenoorlog. Wie is het snelst, het mooist, het grappigst, het origineelst? De opdrachten komen uit het publiek, en het publiek bepaalt ook de winnaars! De partijen strijden om de Gouden Tekentang, de meest afzichtelijke wisseltrofee ter wereld. De team captains zijn nog geheim, maar het geheel staat onder (bege)leiding van Ger Apeldoorn. Die zal de deelnemers het onderste uit de kan doen halen! Beide Stripdagen, 14:00 uur op het Grote Podium.

 

BRUL!

Een nieuw stripblad! Speciaal voor kinderen! Ja, brul maar even!

Op De Stripdagen verschijnt het nulnummer, met werk van:

Jeroen Funke, Boris Peeters, Tommy A, Jeroen de Leijer, Frits Jonker & Milan Hulsing, Floor de Goede en Rob van Barneveld. En een prachtige poster van Brecht Vandenbroucke! Dan start ook een crowdfundingsacties voor de eerste 4 nummers. Meer informatie binnenkort op de website, op de Brul!-facebookpagina #brulblad en in Utrecht op de Brul!-stand.

PANEL DISCUSSIES

Op de Talks stage vinden op beide dagen interessante paneldiscussies plaats over de meeste uiteenlopende strip-onderwerpen. Met een paar héél bijzondere sprekers!

COMICS VEILING

Een grote veiling (80 kavels) met een comics-thema: nieuwere en oudere comics, curiosa, merchandising, zeldzaamheden: voor elke beurs zitten er leuke dingen bij. Kom en bied mee, zondag, Stripdagen main stage.

Meer informatie HIER

PRIJS UITREIKING

Elk jaar kent het bestuur van Het Stripschap, op voordracht van de Commissie voor de Stripschapprijzen een aantal prijzen toe. Deze worden uitgereikt op De Stripdagen.

JAN TERLOUW JR & THE NIGHTCLUB

Een maniakaal verhaal, verteld door middel van een album, een strip en een liveshow! Een feest voor oog en oor!

Zaterdag eind van de middag, Stripdagen main stage

 

HET STRIPJAAR 2018

Elk jaar worden hier de nieuwste ontwikkelingen op stripgebied blootgelegd. Een aaneenschakeling van primeurs en nieuwtjes, in de vorm van een reeks presentaties in beeld en geluid. Tipjes van de sluier van toekomstige evenementen, nieuwe uitgeverijen, nieuwe plannen van oude uitgeverijen, tijdschriftontwikkelingen. Coming attractions, u hoort het hier het eerst!

 

COSPLAY MUSIC CONTEST

Doe op De Stripdagen mee met de Cosplay Music Contest!

Ga jij naar Heroes-Dutch Comic Con/De Stripdagen als cosplayer? Altijd al meer uit je cosplay willen halen tijdens een contest of catwalk? Ben jij die Maui cosplayer die "You're welcome" live kan zingen. Kun jij de maintheme van jouw karakter bespelen op een instrument, heb je een verrassende playback act of heb je een leuke cosplay groep die een originele (dans)act wil doen? Misschien wil je een nummer zingen dat bij je karakter past? "These boots are made for walking" door Catwoman?

Kortom, wil jij je extra talent laten zien als cosplayer? Schrijf je dan nu in.*

De regels zijn simpel:**

- Je lied/dans/act mag ongeveer 3 minuten duren

- Je mag props gebruiken op het podium die volgens de cosplay regels toegestaan zijn

- Je mag een instrument bespelen, live zingen, dansen of playbacken

- Uitsluitend bestaande personages (dus geen eigen designs)

- De act zal door een jury 50/50 beoordeeld worden (act/kostuum)

- Er is een eerste prijs, maar ook een tweede en een derde

Om je in te schrijven mail je naar: rutgergret@live.nl onder vermelding van "Cosplay Music Contest":

- Vermeld je naam, je cosplaynaam, je karakter

- Laat weten met hoeveel je bent (groep max. 5 personen)

- Omschrijf je act, nummer etc. en de lengte

- Stuur je eventuele muziek mee in de bijlage

Alvast veel succes met de voorbereidingen!

*Inschrijven kan tot 26 maart 2018

** Verder gelden dezelfde cosplayregels als bij DCC

ANDREA EN DE JAN KRUIS COLLECTIE

Andrea Kruis (jawel, stripmaker en dochter van) komt naar De Stripdagen! Met als  motto: "Ik teken jou voor een tientje!"

"Ik kom naar De Stripdagen om aandacht te vragen voor de Stichting Jan Kruis Collectie, om al die mooie, door mijn vader zo zorgvuldig getekende werken te kunnen herstellen en te conserveren, zodat deze nog vele levens meegaan en gezien kunnen worden! Daarom ga ik twee dagen lang snelle portretjes maken van iedereen die minimaal € 10,- doneert.

En ik vind het natuurlijk heel leuk om collega's en stripliefhebbers te ontmoeten.” Gegroet! De eeuwige Catootje (-:

programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie
programma
Cosplay Maakie